fredag 18 februari 2011

Recept - Baconlindade chili- och vitlöksmarinerade jätteräkor med dippsås

Här är ett gott fredagsrecept!
Det är något väldigt tilltalande med knaperstekt bacon och lägger man till sötman som jätteräkor ger och stinget som chili, vitlök och cayennepeppar ger så blir det så himla gott.

Jätteräkor går att köpa både ekologiska och hållbart odlade. Vi köper våra på ICA Maxi.


Baconinlindade chili- och vitlöksmarinerade jätteräkor med dippsås:

Ca 600 - 800 g jätteräkor (tinade, skalade, rensade & sköljda)
1 1/5 dl rapsolja (eller annan neutral olja)
1 lime (saften av den)
1 stor citron eller två små, hälften till marinaden och andra hälften till dippsåsen.
1 röd chili
1 msk socker
2 – 3 vitlöksklyftor
1 tsk cayennepeppar
(1 tsk chilipulver om det behövs)
Salt & svartpeppar
3 paket bacon (räkna en räka per halv baconskiva)
Tandpetare (utan mintsmak J och helst de traditionella, som har spetsar i bägge ändar) till alla räkor.
Smör till stekning

***
Dippsås:
1 burk creme fraiche
2 msk majonäs
1 liten eller ½ stor citron (saften)
1 tsk socker eller mer...
Pyttelite salt
Svartpeppar
...man kan gärna ta i en pressad vitlöksklyfta om man vill, men det blir lika gott utan.

___________________________________________________________________

Ta bort fröhuset och skär chilin i ringar. Hacka vitlöksklyftorna (inte för små bitar). Pressa limen och citronen ner i en skål och blanda ihop allt; chili, vitlök, lime- & citronsaft, cayennepeppar, socker, salt, peppar & olja. Låt stå någon minut så att smakerna får tid att utvecklas.
Smaka sedan av marinaden och krydda så att den får en god och stark smak. Den skall vara mycket starkare än man kanske normalt skulle krydda eftersom räkorna inte blir lika starka som marinaden. Ta i mer av det du behöver (socker, salt, cayennepeppar, chilipulver etc.) för att få den balanserad, god och stark.  
Ta hushållspapper och klappa räkorna torra, efter att du har sköljt dem rena och rensat bort tarmen på alla. Lägg alla jätteräkor i en liten plastpåse och häll över marinaden. Pressa ut luften och knyt en knut. Massera räkorna så att de gosar ihop sig med marinaden.

Lägg plastpåsen med räkorna i en djup tallrik och sätt in i kylen i minst 1 timme, vänd påsen efter en halvtimme.
När det är dags att laga jätteräkorna: klipp upp påsen och häll ut marinaden.















Peta bort alla chili- och vitlöksbitar från jätteräkorna.
Öppna baconpaketen, ta en sax och klipp av baconet mitt itu, på tvären. Linda in en jätteräka i en halv baconskiva så att den täcker mestadelen av räkan, och säkra den med en tandpetare mitt igenom.















Stek de baconinlindade jätteräkorna i bubblande smör i en varm stekpanna, i olika omgångar, så att varje räka får sin egen plats i stekpannan. Vänd och vrid och var lite kreativ så att varje räka får knaperstekt bacon överallt. Man måste steka ganska länge, men baconet skyddar räkorna och de blir saftiga och goda i alla fall.
Låt de färdiga räkorna ligga en liten stund på hushållspapper så att allt överflödigt fett rinner av.
Rör ihop dippsåsen och smaka av. Ta mer av det du tycker att det skall vara. Kanske mer socker? Mer citronsaft? Dippen skall vara ganska söt, len och god och komplementera den intensiva, rökta och starka smaken från räkorna.

***
Servera räkorna ljumma på en snygg tallrik och doppa direkt i dippen.
Världens bästa cocktail- eller TV-snacks! Smakar som allra bäst med en iskall öl, iskall engelsk cider eller en mojito.
Jag har tyvärr inga bilder på dem när de är färdiga... Men på fredagskvällen när jag serverar dessa, är att ta kort på dem det sista jag tänkt på. Sorry, jag ska ta kort på dem nästa gång, så att ni kan se hur gott det blir.
...Ju fler gånger man lagar en maträtt, desto bättre blir det. Oftast... :)
Bon Apétit!

:) // Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar