torsdag 3 februari 2011

Recept - Morfars Matbröd

Här är receptet på "Morfars Matbröd" som jag visade bilder på i inlägget nedan:

Ta fram tre skålar, en jättestor, en mellanstor och en lite mindre.
Här är hela listan av ingredienser. I receptet har jag delat upp det så att det blir enklare att följa.

2 dl fiberberikade havregryn
1 liter vatten
1 msk salt
1 1/2 msk socker
1 1/2 dl olivolja
2 dl hasselnötter
1 1/2 russin
1 1/2 kg vetemjöl
1 pkt torrjäst (för matbröd) 

*** 

Nu - själva utförandet:

  • 2 dl fiberberikade havregryn
  • 3 dl kokande vatten
Ta fram den största skål du har och häll det kokande vattnet över havregrynen i den. Rör runt och låt dra i 5 minuter.


  • 1 msk salt
  • 1 1/2 msk socker
  • 1 1/2 dl olivolja
  • Smaksättning: 1 1/2 dl russin, 1 dl krossade linfrön, 2 dl grovhackade hasselnötter - men man kan välja vad man vill istället, så som hackade torkade aprikoser, mandlar, valnötter etc.
Blanda allt detta i en liten skål och låt dra.


  • 1 1/2 kg vetemjöl
  • 1 pkt torrjäst (för matbröd)
Blanda detta väl, i den mellanstora skålen.


  • 7 dl varmt vatten (ca 40 - 42 grader)
(jag brukar koka ca 2 1/2 dl vatten och hälla på ca 4 1/2 dl kallt vatten och fylla på med kokande vatten eller kallt vatten tills jag får rätt temperatur, men det gör man som man vill)


Blanda ner vattnet och allt som finns i olivoljeskålen ner i den största skålen med havregryn. Häll över nästan allt mjöl. Blanda, blanda och blanda. Häll över på bakbord och knåda ihop degen. Knåda kraftigt i ca 10 minuter (se det som både motion och terapi...) och fyll på med mjöl allt eftersom.

Lägg tillbaka degen i den stora skålen när den har blivit len och smidig.
Täck skålen med plastfolie och lägg en bakhanduk över plastfolien.
Låt jäsa i minst en timme och max åtta timmar. Det betyder att du enkelt kan sätta degen på förmiddagen och göra det du vill på dagen, för att sedan baka ut den när du kommer hem.

När degen är färdigjäst och du skall baka ut den, så sätter du på ugnen på 250 grader.
Knåda degen och forma till frallor eller limpor och låt jäsa på bakplåt under handduk i 30 minuter (denna tid bör inte överskridas), snitta ytan med en vass kniv och grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter (ca 5 minuter om du gjorde frallor). Sänk sedan temperaturen till 180 grader och grädda ytterligare ca 20 minuter (ca 12 om du gjorde frallor). Detta gör jag bara för att få en fin yta på brödet.

Känn på brödet om det är färdigt, eftersom resultatet varierar från ugn till ugn, och är det färdigt så lägg det på galler för att svalna. Vill du ha krispig yta så täcker du inte brödet, men vill du ha en mjuk yta så lägger du på en bakhandduk.

När brödet har kallnat helt, så delar du upp brödet i delar och fryser in i förseglade fryspåsar. Sen är det bara att tina i micron i några minuter, så har du färskt bröd varje morgon.

Ungarna älskar detta bröd, det går inte att jämföra med hur de äter färdigköpt bröd (fast sonen pillar bort russinen först).

Bon Apetit!

:) // Ann 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar