onsdag 1 juni 2011

Recept - Vaniljcupcakes, äppel- och kanelfyllning och vispad grädde.Åh, jag blev så stolt och glad när jag bakade dessa härliga cupcakes idag.
Det är mitt eget recept från början till slut *jojomensan!* och det blev så himla bra.

Använd gärna detta recept hur mycket ni vill, men hänvisa hit om ni publicerar det någonstans.
:)

Då sätter vi igång!
Receptet räcker till fyllda 12 - 15 muffins / cupcakes.


Äpple- och kanelfyllning
 • 6 äpplen (gärna Granny Smith)
 • 50 g smör
 • 4 - 5 msk kanel
 • 1 dl strösocker
 • 3 dl vatten
 • 2 msk Maizena (+ lite kallt vatten i en kopp, att röra ut Maizenan i)
Receptet varierar litegrann beroende på hur stora eller små äpplena är, så man måste smaka sig fram och titta på konsistensen hela tiden så att man blir nöjd. Äppelfyllningen skall smaka mycket av både kanel och socker och äppelbitarna skall vara mjuka men ändå ha lite tuggmotstånd. 

Skala och tärna äpplena ganska smått. Smält smöret i en stekpanna (som du har lock till) och stek äpplena så att de blir mjuka. Strö på kanel och socker och sedan vatten. Låt puttra under lock i ca 10 minuter och rör runt med jämna mellanrum. Rör ut Maizenan i lite kallt vatten och häll ner blandningen i den kokande äppelröran. Låt blandingen koka i ett par minuter, så att Maizenan hinner göra röran lite tjockare.
Ta av allt och häll upp i en skål. Låt äppelröran svalna och ställ sedan in i kylen.Tärna äpplena i ganska små bitar. Stek sedan med socker, kanel och vatten. Red av med lite Maizena i slutet av koktiden.


Så här ser fyllningen ut när den är färdig att ställa in i kylen.**

Vaniljmuffins.       Ugn 175 grader, varmluft.
 • 200 g smör i tärningar (rumstempererat)
 • 3 dl strösocker
 • 4 dl vetemjöl
 • 3 ägg
 • 4 msk marsan-pulver
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 1/2 - 2 dl mjölk
Börja med att sätta på ugnen. Ställ sedan fram en muffinsplåt och klä den med muffinsformar. Är formarna fyrkantiga i hårdpapp, så behöver du ingen muffinsplåt, ställ bara formarna på själva plåten.

Blanda det tärnade och rumstempererade smöret och socker i en stor bakskål och vispa det med elvisp / mixer ca 5 minuter, eller tills det har blivit fluffigt och ljusgult.
Knäck ner ett ägg i taget och vispa mellan varje, så att varje ägg blandas ordentligt ner i smörsmeten. Vispa sedan allt i ca 5 minuter till.

Ta en annan skål och ha i mjölet, bakpulvret och marsan-pulvret och blanda allt med en sked. Ta fram en stor sil och sikta ner mjölblandningen. Blanda ordentligt med en stadig slev eller slickepott.
Häll ner mjölken och blanda till en smidig smet.

Ta en stor slev eller helst en amerikansk glasskopa (jag köpte min på Clas Ohlson för 60 kronor och den är oumbärlig) och klicka snabbt ner smeten (fyll formarna till lite drygt hälften, upp till två tredjedelar) för när vätska kommit i kontakt med bakpulvret så börjar det jäsa direkt. Ju längre man väntar med att sätta in smeten i ugnen, desto mer kompakta muffins får man.

Grädda i ca 15 - 20 minuter. Känn med potatissticka. När den kommer upp torr, ta omedelbart ut plåten och ställ de nygradda muffinsarna på diskbänken för att svalna. Står de på plåten så fortsätter de att gräddas av eftervärmen...Vispa rumstempererat smör och strösocker fluffigt. Ha ner ett ägg i taget och vispa där efter ca 5 minuter extra.
Sikta ner mjöl, marsan-pulver och bakpulver ner i smörsmeten.Häll ner mjölk och blanda ihop allt till en smidig klumpfri smet.


Glöm inte att provsmaka smeten... :)
Amerikansk glasskopa för att dosera och klicka ner muffinssmeten med.
Fan-friggin'-tastic!! Löp och köp. Clas Ohlson 60 kronor. Kan inte fatta hur jag klarade mig innan jag köpte den...


**

Så här fyller man en cupcake eller muffins:


Ta fram den kalla äppel- och kanelfyllningen, dina svala vaniljmuffins, en liten vass kniv och en tesked.Skär ut en stor upp- och nedvänd kon. Skrapa ut lite extra muffinsinnehåll, så att hålet blir bredare nertill. Skär av spetsen på locket.Fyll hålet med fyllningen nästan ända upp.

Lägg tillbaka locket, lite snyggt.
Voilà! Nu har du en fylld muffins redo att dekoreras.


Jag valde att vispa grädde med lite florsocker, och att spritsa så att det blev en stor fluffig gräddboll på toppen.
Jag använde mig av en stor rund tyll / tipp.
Wilton 1A.
Sist men inte minst så dekorerade jag med syrénblommor.

Dessa cupcakes fick högsta poäng av alla runt bordet.
De är verkligen supergoda!!


:) // Ann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar