måndag 29 augusti 2011

Recept - Hallonpaj
















Men gud vilken konstig bild...
Ja, så blir det när det inte är stajlat. Men det är okej det också.
:)

Jo, vi var ute hos min pappa och skulle fira en grej, så då passade jag på att baka en god hallonpaj.
Vi hade precis ställt fram allt på bordet och skulle just sätta tårtspaden i den, när jag kom ihåg att dra fram kameran. Därav vinkel, ljusstyrka (avsaknaden av...) och ..ja, ni fattar.

Den här pajen väldigt enkel att göra, och i tillägg väldigt god.
Även fast jag gör smulpaj så brukar jag alltid trycka ut en gedigen botten med degen innan jag dryssar resten av smuldegen över bären / frukten. Jag tycker helt enkelt att det blir godare så.

***

Recept på hallonpaj med smuldeg.

220 grader över-/undervärme.
Grädda i ca 30 - 35 minuter.
  • 4 dl vetemjöl
  • 175 - 200 gram smör
  • 1,5 - 2 dl socker
  • 500 g frysta, halvtinade hallon
  • 1/2 dl strösocker (till hallonen)
  • 1 - 1 1/2 msk potatismjöl
  • 1 uppvispat ägg och pensel

**

Ta fram en stor bakbunke och häll i mjöl och socker.
Skär smöret i små tärningar och häll ner i mjöl-/sockerblandningen.
Arbeta snabbt ihop till en smuldeg.
Behöver du mer vätska i degen, ta en matsked vatten men det behvös oftast inte. Behöver du mer mjöl eller socker, så ta i lite till, tills dess att degen är god och håller ihop.
Platta ut degen och linda in i plastfolie. Låt vila i kylen minst 30 minuter.
Smörj en form med avtagbar kant.
Häll hälften av smuldegen ner i formen och tryck ut den så att den täcker både botten och kanter.
Ställ in i frysen ett par minuter.
Nagga degen och pensla med ett uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Ta ut formen och låt pajskalet vila, medan du gör i ordning hallonen.

Blanda hallonen och sockret lätt i en skål (så att du inte har sönder alla hallon), pudra över och vänd ner potatismjölet och häll ner hallonblandningen i det halvgräddade pajskalet.
Smula sedan över resterande smuldeg över hallonen.
Skjutsa in i ugnen i ca 20 - 25 minuter. 

Pajen skall puttra ordentligt, bli lite karamelliserad i kanterna och få en fin gyllene ton innan den är färdig.
Det är inte gott med "rå" paj.
Misstänker du att den inte är färdig, så lägg över ett park med aluminiumfolie på toppen, så att du täcker själva ytan och grädda ytterligare 5 minuter i taget, tills dess att du är säker på att den är färdig.

***
















Vi serverade pajbitar stora som Danmark, tillsammans med vaniljvisp och lite blåbär och smulton på toppen.
Oj, det var jättegott.

:) // Ann  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar